In Denemarken tijdens de jaren zeventig besluit een echtpaar met anderen een commune te beginnen. Het contrast tussen ideaal en werkelijkheid levert grote spanningen op.
Titel
Kollektivet / director Thomas Vinterberg ; written by Thomas Vinterberg [e.a.]
Regisseur
Thomas Vinterberg
Componist
Fons Merkies
Acteur
Trine Dyrholm Ulrich Thomsen
Taal
Deens
Uitgever
September Film, 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
107 min.
Aantekening
Deens gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836862762
mooov

Besprekingen

Drama van Thomas Vinterberg (Jagten; Festen) met Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm (The legacy). In de jaren zeventig erft universitair docent Erik van zijn vader een groot huis. Hij vindt het veel te groot en wil het verkopen, maar zijn vrouw Anna stelt voor er een commune van te maken. Naast hun 14-jarige dochter vult het huis zich met een bont gezelschap. Wanneer Erik een affaire begint met een van zijn studentes, komt de zaak al snel op scherp te staan. Berend Jan Bockting (Volkskrant 21-4-'16) vindt dat Vinterberg 'platgetreden paden' bewandelt en zich soms verliest in 'belegen melodrama' en geeft 3 sterren. Laura van Zuylen (Filmkrant april '16) deelt 4 sterren toe: 'Vinterberg koestert het ideaal maar hij is niet nostalgisch. (...) Kollektivet schept een warm beeld van de jaren zeventig, maar maakt ook de extremen zichtbaar. Vinterbergs gouden greep is om het drama vanuit de vrouwen te vertellen.' Dyrholm won tijdens de Berlinale de Zilveren Beer voor Beste actrice.

Over Thomas Vinterberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects.)

Thomas Vinterberg (Kopenhagen, 19 mei 1969) is een Deense filmregisseur en scenarioschrijver die samen met Lars von Trier, Kristian Levring en Søren Kragh-Jacobsen de Dogma 95-beweging oprichtte. Hij werd zowel in 2000 (voor Festen) als 2013 (voor Jagten) genomineerd voor de BAFTA Award voor beste niet-Engelstalige film. Meer dan dertig andere filmprijzen won Vinterberg daadwerkelijk, waaronder de juryprijs van het Filmfestival van Cannes 1998 (voor Festen), de European Film Award voor Europese ontdekking van het jaar in 1998 (voor Festen), die voor uitmuntende Europese prestatie in de cinema in 2008 (voor het werk met Dogma 95) en die voor beste scenarioschrijver in 2012 (voor Jagten), een Independent Spirit Award (voor Festen) en de publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam 1999 (voor Festen).

Vinterbergs eerste avondvullende film was De Største Helte (The Biggest Heroes) in 1996, een 'roadmov…Lees verder op Wikipedia