Boek
Nederlands

De zoute goudvis

Paul Biegel (auteur), Mies van Hout (illustrator)
+1
De zoute goudvis
×
De zoute goudvis De zoute goudvis
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Verhalenbundel met zeven fantasievolle vertellingen over o.a. een verdwaald konijn, een graskabouter, een Roemeense kikkerkoning en de nevelkindertjes. Met kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
De zoute goudvis
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Mies van Hout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
62 p. : ill.
ISBN
9789047704973 (hardback)

Besprekingen

Deze verhalenbundel met zeven niet eerder gepubliceerde fantasievolle vertellingen is postuum samengesteld ter ere van meermaals bekroond auteur Paul Biegel, die in 2015 negentig jaar zou zijn geworden. Sprookjesachtige personages komen tot leven in sfeervolle, karakteristieke kleurenillustraties van Mies van Hout, zoals een hardwerkende graskabouter die dokter en apotheker tegelijk is, een onvriendelijke Roemeense kikkerkoning die het water in de vijver vindt stinken en een vrolijke groep zacht zingende nevelkindertjes in de tuin van boer Japik. Door de heldere kleuren, de combinatie van fijne pen- en brede penseelstreken, wazige achtergronden, contrastwerking en verfkrassen krijgen de afbeeldingen een levendige, speelse uitstraling. Ook dieren spelen mee, onder meer drie pikgrage vogeltjes en een konijntje op zoek naar het gouden zonlicht. De stijl van schrijven is direct en duidelijk, de zinslengte wisselend. Door de ongedwongen, levendige dialogen zijn de verhalen, variërend in le…Lees verder

De zoute goudvis

Dit boek is een bontgekleurde verzameling van zeven mooie, fantasievolle voorleesverhalen. Van verhalen over een graskabouter die dokter is, ondeugende schoenen die ’s nachts op stap gaan en verdwalen tot een dolle verzameling aan vissen.

De prachtige schrijfstijl van Paul Biegel komt in deze verhalen weer tot leven. Echte liefhebbers van taal genieten beslist van de mooie beschrijvingen, leuke klankwoorden (als kalme-talm-zalm, de kwaje-graai-haai en slippe-slappe-sliere-slak) en de bijzondere vertellingen.

Dit is een ideaal cadeauboek, want de verhalen zijn geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en net lang (of kort) genoeg om voor te lezen voor het slapengaan. De kleurrijke, gedetailleerde en al even fantasievolle illustraties van Mies van Hout maken van dit boek een echte lust voor het oog, een traktatie voor jong en oud.

Kinderen kunnen nooit genoeg verwend worden met verhalen van deze meesterverteller!


Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het dagblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de AvrobodeLees verder op Wikipedia