Boek
Nederlands
Titel
Het laatste uur
Auteur
Minette Walters
Vertaler
Fanneke Cnossen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The last hours
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2018
542 p. : plattegrond
ISBN
9789401608640 (paperback)

Besprekingen

Geen straf van God

Historische roman. De Zwarte Dood had Minette Walters een onderwerp voor een grootse historische roman kunnen opleveren. Het laatste uur werd een voorspelbare hap.

De Engelse Minette Walters (68) schreef enkele van de beste misdaadromans van de jaren 90 van de vorige eeuw, waaronder De beeldhouwster, De donkere kamer en haar meesterwerk Het heksenmasker. Maar langzaam droogde de bron op en in 2007 verscheen haar laatste volwaardige thriller. Tien jaar lang bracht ze geen nieuwe fictie uit. In schaarse interviews verklaarde ze dat ze zich niet wilde laten vastpinnen op één genre, dat ze een burn-out had gehad en dat de torenhoge verwachtingen - ze verkocht ruim 25 miljoen boeken in 35 talen - wogen op het creatieve proces. Maar ze had vooral een nieuwe interesse gevonden, de historische roman.

Zo ontdekte ze dat vlakbij haar woonplaats in ­Dorset aan de Zuid-Engelse kust de pest in 1348 'aan land' kwam en in de volgende jaren ongeveer de helft van de Engelse bevolking doodde. Daar wilde ze over schrijven.

In Het laatste uur sterft Sir Richard van Develish aan de Zwarte Dood wanneer hij over de bruidsschat voor z…Lees verder

1348: het graafschap Dorset wordt geteisterd door de Zwarte Dood die vanuit Europa door ratten en vlooien de haven van Melcombe is binnengebracht. De bevolking heeft totaal geen verweer tegen de dodelijke ziekte. Kasteelvrouwe lady Anne, die vermoedt dat isolatie essentieel is, brengt haar lijfeigenen binnen de muren van haar landgoed en doet alles om de epidemie buiten de poorten te houden. Samen met haar rentmeester Thaddeus bestiert ze de kleine gemeenschap en probeert ze de vrede te bewaren, ook wanneer de conflicten escaleren, mede door dochter Eleanor. Als de voorraden opraken, waagt Thaddeus zich met een groepje jongens buiten de muren om voedsel te zoeken. Goed geschreven pageturner over een bijzondere historische periode, gebaseerd op degelijke research. Hoewel de spanning en de opbouw van de plot het belangrijkst zijn en de psychologische diepgang niet centraal staat, is de karakterisering wel geloofwaardig. De auteur werd bekend door haar populaire psychologische thrillers…Lees verder

Over Minette Walters

Minette Walters, (Bishop's Stortford, 26 september 1949) is een Engelse misdaadschrijfster. Ze publiceerde in 1992 met The Ice House haar eerste thriller en daarop volgde ongeveer jaarlijks een nieuw boek. Hoewel ze niet met een vast hoofdpersonage werkt, blijft ze met ieder boek succes hebben.

Het ijshuis en De beeldhouwster werden reeds verfilmd door de BBC, alsook enkele van haar latere boeken.

Bibliografie

Externe link

  • Officiële website
Lees verder op Wikipedia