Boek
Nederlands

De meisjes tegen de jongens

Marieke Smithuis (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
De meisjes tegen de jongens
×
De meisjes tegen de jongens De meisjes tegen de jongens
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lotte en Roos beleven allerlei avonturen met hun opa, met Geintje, Bullebak en Snater. En ze krijgen nieuwe buurjongens. Zijn ze vijanden of vrienden? Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De meisjes tegen de jongens
Auteur
Marieke Smithuis
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
151 p. : ill.
ISBN
9789045116440 (hardback)

Besprekingen

Lotte en Roos zijn zusjes. Lotte is ongeveer vijf jaar en een echte wijsneus, Roos is zeven (of acht) en houdt veel van dieren. Opa Generaal past regelmatig bij hen op, al is hun joviale vader ook veel thuis. Samen beleven de zusjes allerlei avonturen: zo stapt er zomaar een onbekende grote hond in de auto van opa, verdwalen ze tijdens een vakantie in de bergen en bouwen ze een iglo in de tuin. De titel duidt op de twee nieuwe buurjongens. Zullen de zusjes ooit vrienden worden met de Zweedse Lasse en Joppe, met wie ze steeds ruzie maken? Debuut van Marieke Smithuis (1967), recensent en journalist. Haar verhalen over de zusjes en hun ouders zijn herkenbaar en grappig. De auteur zet de verhoudingen tussen de gezinsleden goed neer, met alle mooie en warme momenten, maar ook met ruzies en verveling. De dialogen lopen soepel; af en toe wordt een gedachte bijzonder verwoord. Over het nieuwe konijn: ‘Dan kunnen we hem het beste God noemen,’ bedenkt Lotte, ‘want God is toch ook geen mannetje …Lees verder

Lotte & Roos. De meisjes tegen de jongens

Dit boek wordt op de achterflap omschreven als een voorleesboek, maar kinderen vanaf acht jaar kunnen het ook zelf lezen. Het bevat 46 verhaaltjes van ongeveer drie bladzijden lang over twee zusjes, Roos en Lotte. Het boek leest erg vlot en - niet onbelangrijk - er staan bijna op elke bladzijde fijne tekeningen, die best grappig zijn. Roos en Lotte krijgen nieuwe buren, twee jongetjes van hun leeftijd. De eerste kennismaking is helaas geen succes te noemen. Het is meteen oorlog tussen de meisjes en de jongens. Na een hele reeks pesterijen gebeurt er iets waardoor alles wordt bijgelegd. Stuk voor stuk zijn het herkenbare situaties die dan wel worden uitvergroot tot vaak hilarische avonturen. Zo redt Roos een eend van bevriezing en mag de eend overnachten in het bad, of moet opa de luizen van Lotte helpen begraven. En wat dacht je van papa, die enorm schrikt na een partijtje zwemmen omdat er een vis in zijn zwembroek zit.