Boek
Nederlands

Als je me ziet

Lisa Gardner (auteur), Els Franci-Ekeler (vertaler)
Titel
Als je me ziet
Auteur
Lisa Gardner
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
When you see me
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2021
431 p.
ISBN
9789403108414 (paperback) 9789403178714 (paperback, ISBN sticker)

Besprekingen

In de meer dan twintig thrillers van de Amerikaanse auteur (1956) treden de detectives Kimberly van de FBI en D.D. Warren van de politie in Boston vaker op. Ze komen weer bij elkaar in een dorp boven Boston, waar de skeletresten van diverse vermoorde meisjes zijn gevonden. Flora, een getraumatiseerd slachtoffer van een kidnapper en moordenaar, helpt met haar vriend, een computeranalist, als ervaringsdeskundige mee. In het op het oog vriendelijke toeristendorp ontdekken ze nog een gemarteld meisje in het bedrijf van de burgemeester en op het darknet gaat de beerput helemaal open. Geschreven vanuit het wisselende perspectief van de vier vrouwen komen hun karakters en de achtergronden goed in beeld. Een soepel en vaardig geschreven thriller, waarin de spanning prima opgevoerd wordt. De enkele horrormomenten die ingebouwd zijn, waren hiervoor niet nodig. De beschrijving van de personages, de dorpssamenleving en de natuur zijn levendig en filmisch.

De oplossing begint bij het dienstmeisje

De belangrijkste getuige kan spreken noch schrijven in Als je me ziet.

Het is een beetje een ongeregeld zooitje dat naar de Appalachian Trail in Georgia wordt gestuurd nadat hikers het bot van een dijbeen hebben gevonden. Een FBI-agent, een IT-specialist met een obsessie voor seriemoordenaars, een overwerkte rechercheur uit Boston en Flora Dane, getraumatiseerd slachtoffer van een ontvoering.

Dane is de enige die ooit ontsnapt is aan de seriemoordenaar Jacob Ness. Hij is dood maar misschien heeft het bot iets met zijn zaak te maken? Niemand verwacht er veel van. Het lijkt vooral een plezierreisje te worden naar het lome platteland.

Centraal in het slaperige stadje staat de villa van de burgemeester, met schommelstoelen op de fraaie veranda waar ze vriendelijk worden ontvangen. De groep begint onraad te ruiken als het dienstmeisje van de burgemeester zich vreemd gedraagt. Het kind kan niet praten en lijkt doodsbang. Tijdens de zoektocht door de bergen naar botten die bij het dijbeen horen, wordt het ene lijk na het andere gevonden.

Lees verder

Over Lisa Gardner

Lisa Gardner (1971) is een Amerikaanse schrijfster. Ze is de auteur van verschillende thrillerseries, waaronder FBI Profiler-series (Quincy) met onder meer The Killing Hour en The Next Accident, en Detective D.D. Warren series waaronder titels als Doodverklaard en Vind haar. Ze schreef ook romantische romans onder het pseudoniem Alicia Scott. Een aantal van haar boeken zijn onder meer in het Duits, Nederlands, Spaans en Turks vertaald en op e-book en luisterboek verschenen.

Leven en werk

Gardner groeide op in Hillsboro (Oregon), waar ze afstudeerde aan de Glencoe High School in de stad. Haar roman Gone speelt zich af in een fictieve versie van Tillamook, Oregon.

Halverwege de jaren negentig werkte ze als onderzoeksanalist voor een internationaal consulting bureau in Boston. Gardners werk als onderzoeksanalist wekte haar interesse voor forensisch onderzoek hetgeen zij k…Lees verder op Wikipedia

Suggesties