Boek
Nederlands

Spion ontvoerd

Ook verschenen als Sam Smith

Jonas Boets (auteur)
+1
Spion ontvoerd
×
Spion ontvoerd Spion ontvoerd

Spion ontvoerd

Ook verschenen als Sam Smith

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Sam Smith belandt op een geheime spionnenschool, waar hij te maken krijgt met een ontvoeringszaak. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Spion ontvoerd
Ook verschenen als
Sam Smith
Auteur
Jonas Boets
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
256 p.
ISBN
9789022326015 (paperback)

Besprekingen

Jonas Boets stamt uit een kunstzinnige familie. Moeder was ook al auteur en vader is acteur. Zelf was hij als jonge knaap een echte boekenwurm. Hij verslond de boeken van Thea Beckman en Anthony Horowitz. En dat merk je als lezer. Sam Smith, het hoofdpersonage van de gelijknamige reeks, heeft wel wat trekjes van Alex Rider uit de boeken van Horowitz. Zelf noemt Boets zijn personage een mix tussen James Bond en Mission Impossible. De reeks is trouwens niet nieuw. Al in 2003 verscheen dit eerste deel, nu kreeg het een nieuwe cover en een ondertitel Spion ontvoerd.
Sam Smith is een gewone jongen uit een gewoon gezin die een zeer saai leven leidt. Hij wil wel wat meer actie, maar ook zijn ouders zijn ‘gewoon’. Op een dag krijgt hij de kans zijn oude leven vaarwel te zeggen en leerling te worden op een geheime spionnenschool. Hij zal wel zijn ouders niet meer terugzien en ook zij vergeten dat hij ooit heeft bestaan. Hij komt in klas A terecht en volgt allerlei boeiende l…Lees verder
De Engelse jongen Sam Smith belandt op een internaat voor aanstaande geheim agenten. Zowel een speurtocht naar de ontvoerde zoon van een leraar als de wedstrijd tegen de CIA-school brengt hij tot een goed einde. Eerste deel uit de serie 'Sam Smith' met een nieuwe omslagillustratie. In zijn opzet is dit verhaal opzichtig epigonistisch. De schrijver meent een aardig boek te maken door de Harry Potter-tovenaars te vervangen door spionnen. In talloze opzichten aapt hij Rowling na. Alleen vergeet hij de verrassende wendingen en de originaliteit. De vele grappen zijn doorgaans flauw, de taal is verre van foutloos. Het overvloedig hoofdlettergebruik in de hoofdstuktitels is bepaald aanstellerig en geeft het boek een schijn van gewicht, een beter verhaal waardig. Heel matig maakwerk van de jonge auteur (1981), die eerder twee boekjes voor beginnende lezers schreef. Vanaf ca. 11 jaar.

Sam Smith. Spion ontvoerd

Sam Smith is een doodgewone jongen. Hij heeft doodgewoon kort bruin haar en doodgewone blauwe ogen. Hij gaat naar een doodgewone school met doodgewone kinderen. Hij woont in een doodgewone straat met zijn doodgewone moeder en jawel zijn doodgewone vader die een doodgewoon huwelijk hebben. Kortom Sam Smith is een grijze muis zonder enige spanning of bijzondere belevenissen in zijn jonge leven.
Als hij op een dag van school naar huis wandelt, krijgt hij het gevoel niet alleen te zijn, dat hij bespied wordt. Een paar straten verder stopt er een oude grijze Mercedes enkele meters voor hem. De deur zwaait open en een hand wenkt hem. Nieuwsgierig en met een kloppend hart stapt Sam dichterbij. Hij wordt beleefd verzocht in te stappen. In de auto zitten Summer en Spring. Deze heren weten verdacht en schrikwekkend veel over Sam o.a. dat zijn leven nogal aan de saaie kant is. Hier willen zij verandering in brengen, ze bieden Sam een plaats aan op De School. Hier zal hij opgeleid worden to…Lees verder

Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven. Op zijn twintigste waagde hij zich aan zijn eerste boek.

Werk

Boets begon zijn carrière in het onderwijs: hij heeft drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Daarna ging hij bij Eyeworks werken, waar hij mee programma's voor VTM en 2BE bedacht. Na drie jaar maakte hij de overstap naar Medialaan, waar hij eerst werkte voor jongerenzender JIM en van 2012 …Lees verder op Wikipedia