Boek
Nederlands

Als het spoor doodloopt

Elina Backman (auteur), Sophie Kuiper (vertaler)
Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari woont, het ‘Schapeneiland’, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.

Voormal
Titel
Als het spoor doodloopt
Auteur
Elina Backman 1984-
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Kun jäljet katoavat
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2023
400 p.
ISBN
9789403120010 (paperback)

Besprekingen

In de duisternis van de bossen

Elina Backman is een talent dat moeiteloos speelt met de talloze wetten (en clichés) van het thrillergenre.

Rond de Finse hoofdstad Helsinki is de natuur nog ongerept. Maar in de bossen en op de eilanden loert het gevaar. Elina Backman schreef met Als het spoor doodloopt een ­thriller die naarmate je verder leest beklemmender wordt.

In de misdaadliteratuur blijft de instroom van nieuwe en boeiende namen uit het Hoge Noorden nog altijd op peil, waardoor enkele uitgeverijen al een aantal jaar in januari de maand van de scandithriller organiseren. Een fris voorbeeld van die nordic noir, zoals het genre ook wordt genoemd, is Elina Backman, een Finse die in 2021 debuteerde met Als de koning sterft. Daarin toont Saana Havas, een journaliste die worstelt met een burn-out, zich toch een prima detective die twee gecompliceerde moordzaken uit het verleden en in het heden mee helpt op te lossen. In Als het spoor doodloopt, een titel die niet echt tot de verbeelding spreekt, is de misdaad oprecht ­intrigerend.

Documentairemaker

Backman begint haar tweede verhaal romantis…Lees verder