Boek
Nederlands

Het heel grote vogelboek

Bibi Dumon Tak (auteur)
+1
Het heel grote vogelboek
×
Het heel grote vogelboek Het heel grote vogelboek

Het heel grote vogelboek

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het lijkt wel of het winterkoninkje ADHD heeft, zo druk is hij! En wist je dat de specht twee soorten roffels heeft? Lees wat er zo bijzonder is aan dertig vogels. Met levensechte ingekleurde prenten, die uit een oud boek komen. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.
Onderwerp
Vogels
Titel
Het heel grote vogelboek
Auteur
Bibi Dumon Tak
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2017
75 p. : ill.
ISBN
9789401441292 (hardback)

Besprekingen

Tussen 1770 en 1829 maakte dominee en vogelonderzoeker Cornelis Nozeman, samen met tekenaars en graveurs, het vijfdelige boek 'Nederlandsche vogelen'; in 2015 verscheen een verkleinde facsimile*. Bibi Dumon Tak selecteerde dertig van de tweehonderd vogels uit dat boek en schreef bij de oude ingekleurde gravures haar eigen vogelportretten, die poëtisch, leerzaam en grappig zijn. Zo vertelt ze dat de specht twee soorten roffels heeft: de rot-op-roffel en de liefdesroffel. Dumon Tak maakt contact met de lezer. Als ze schrijft dat de roodborst het ‘kampioenste’ vogeltje is, laat ze een fictieve lezer de vraag stellen: ‘Hoe kun je nou het kampioenst zijn?’ Ook gaat ze hier en daar in gesprek met Nozeman. Bijvoorbeeld bij het winterkoninkje, dat ze een vogeltje met ADHD noemt. ‘Wat ADHD is, meneer Nozeman? Dat is iets moderns. […] Winterkoninggedrag bij mensen.’ Op elke spread staat één vogel centraal. Naast de tekst staan nog wat weetjes (vogeltwiets), een kader met feitjes en een citaat u…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia