Boek
Nederlands

Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Bibi Dumon Tak (auteur), Fleur Van der Weel (illustrator)
+1
Bijzondere beesten en doodgewone dieren
×
Bijzondere beesten en doodgewone dieren Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel houden van alle dieren. Of het nu een om een heel gewone teek gaat (die tijdens zijn hele leven maar drie keer mag eten) of om het heel bijzondere vogelbekdier (het enige zoogdier dat eitjes legt), in elk dier zien ze wat het uniek maakt. Ze vertellen en tekenen zo aanstekelijk dat ook elke lezer zijn hart verliest aan al die buitengewone beesten.

Di
Onderwerp
Dieren
Titel
Bijzondere beesten en doodgewone dieren
Auteur
Bibi Dumon Tak
Illustrator
Fleur Van der Weel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
180 p. : ill.
ISBN
9789045127958 (hardback)

Besprekingen

De schrijfster bezit de gave om opmerkelijke feiten over dieren in aantrekkelijke en begrijpelijke taal om te zetten. Zo ontstonden verhaaltjes in twee pagina's over tachtig bijzondere en doodgewone dieren met dermate bijzondere eigenschappen en slimmigheidjes tot (over)leven dat het ongelooflijk lijkt. Grappig zijn ook de cursief gedrukte tekstjes waarin de auteur nog even terugkomt op een dier van een paar bladzijdes eerder met nog een bijzonder weetje. De inmiddels vaak geprezen, veelvuldige illustraties met blauwe steunkleur uit linoleumsneden maken het (voorlees)boek op een luchtige manier af. In deze handzame uitgave leer je anders kijken naar dieren die je eigenlijk allang kent. Want wist je dat de regenworm uit wel 150 ringetjes bestaat die allemaal even belangrijk zijn, dat de haring door zijn kont praat (hij laat scheten om andere vissen te laten weten waar hij is), dat de zilvermeeuw op een voetbalhooligan lijkt en dat het konijn blindedarmkeutels uitpoept om meteen weer op…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia