Drie korte verhalen over de rouwverwerking van jonge Japanse vrouwen na het verlies van een naaste.
Onderwerp
Liefde
Titel
Kitchen
Auteur
Banana Yoshimoto
Vertaler
Maarten Liebregts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Kitchin
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2022
201 p.
ISBN
9789493248441 (paperback)

Besprekingen

Liefde, dood en transseksualiteit zijn de hoofdthema's in deze ontroerende, subtiele novellen. In het eerste verhaal nemen Yuichi en Eriko, zijn tot vrouw omgebouwde vader, het weesmeisje Mikage liefdevol op na de dood van haar oma. Als Eriko in haar nachtclub vermoord wordt, gaan Yuichi en Mikage samen verder. In het tweede verhaal komt Hitoshi, de vriend van het meisje Satsuki, om bij een auto-ongeluk. Als de ontroostbare Satsuki op een dag over de rivier uitkijkt is het de zieneres Urara die haar helpt definitief afscheid van Hitoshi te nemen. Fijnzinnige verhalen voor een groot publiek. Het boek veroorzaakt in 1988 in Japan een ware 'Bananamania' en werd een megabestseller. Paperback; kleine druk.

Over Banana Yoshimoto

Banana Yoshimoto (吉本 ばなな, , Yoshimoto Banana) (Tokio, 24 juli 1964) is het pseudoniem van de Japanse schrijver Mahoko Yoshimoto (吉本 真秀子, , Yoshimoto Mahoko).

Biografie

Yoshimoto werd geboren in Tokio op 24 juli 1964. Haar vader is de beroemde dichter en criticus Takaaki Yoshimoto, en haar zus, Haruno Yoiko, is een bekende cartoonist in Japan.

Yoshimoto studeerde af aan Nihon university's College of Art met een hoofdvak in literatuur. Terwijl ze daar studeerde, nam ze het pseudoniem 'Banana' aan, naar haar liefde voor bananenbloemen; een naam die ze herkent als zowel 'schattig' als 'doelbewust androgyn'.

Lees verder op Wikipedia