Boek
Nederlands

Pippi en de dansende kerstboom

Astrid Lindgren (auteur), Annet Schaap (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Pippi Langkous is het er helemaal niet mee eens dat de kerstboom altijd maar saai stil moet blijven staan. Prentenboek met kleurige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Cadeautjes
Titel
Pippi en de dansende kerstboom / Astrid Lindgren ; met tek. van Annet Schaap
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-216-1856-7 9789021618562 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van Pippi en de dansende kerstboom is niet van recente datum maar werd onlangs ontdekt en is nu als prentenboek uitgegeven. De titel geeft al aan dat Pippi Langkous in dit verhaal de hoofdrol speelt. Deze keer is Pippi geen ondeugende jokkebrok maar wel een vriendelijk meisje dat ongelukkige kinderen toch nog een vrolijk kerstfeest bezorgt. Het verhaal begint een beetje melig: de kinderen van de familie Larsson zijn ongelukkig want het is kerstavond en hun moeder ligt in het ziekenhuis en hun vader is op zee. Daarom hebben zij geen kerstboom, geen kerstcadeautjes en geen lekker eten. Maar alles verandert wanneer Pippi op de rug van haar paard verschijnt met op haar hoofd een kerstboom vol brandende kaarsjes, vlaggetjes en lekkers. Pippi heeft ook een heleboel kerstcadeautjes en veel snoepjes bij. Na het dansen met de kerstboom, die volgens Pippi ook wel eens lol wil hebben, wordt er gesnoept en worden de geschenkjes uitgepakt.

Het verhaal eindigt vrij bruusk…Lees verder
In 2002 is in de Koninklijke Bibliotheek van Stockholm een niet eerder gepubliceerd Pippi Langkousverhaal ontdekt. Het is een echt Pippi-verhaal. Als Pippi aankondigt dat ze met z'n allen met de kerstboom gaan dansen, corrigeren de andere kinderen haar meteen; ze bedoelt natuurlijk om de kerstboom dansen. Maar Pippi vindt dat een kerstboom niet altijd maar saai stil moet blijven staan! Dit prentenboek is door de illustratrice voorzien van een kleurrijke en stoere nieuwe Pippi. Vrolijk verhaal voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Pippi en de dansende kerstboom

Wanneer Pippi met haar aap en paard op kerstavond door het besneeuwde stadje rijdt, ziet ze in elk huis de lichtjes branden. Overal lijkt het gezellig en warm. Behalve in één huis. Daar wonen de drie kinderen van de familie Larsson. Hun moeder ligt in het ziekenhuis en hun vader vaart op zee. Er zijn geen kerstboom, geen cadeautjes, noch lekker eten te zien. Het ziet er naar uit dat ze de verdrietigste kerst ooit zullen beleven. Gelukkig verschijnt Pippi net op tijd. Gezeten op haar paard, met een versierde kerstboom op haar hoofd komt ze vergezeld door haar aapje Meneer Nilsson naar binnen. Daar zorgt ze voor een onstuimig feest waarop uitbundig gedanst wordt. Voor de drie kinderen Larsson wordt dit het vrolijkste kerstfeest van hun leven. Zwierige zwarte lijnen op een achtergrond van aquarel stellen de figuren expressief voor en sluiten mooi aan bij de hilarische sfeer van het verhaal. Dit nooit eerder gepubliceerd kerstverhaal werd niet zolang geleden ontdekt. Het is een aantrekkel…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia

Suggesties